ALLMÄN FAKTA


         Fakta om Tjeckien

Prag är huvudstad och även den största staden i den demokratiska republiken, Tjeckien. Tjeckiens nuvarande president är Miloš Zeman. Han är republikens tredje president. I och med att Tjeckoslovakien, efter sammetsrevolutionen, föll samman till Slovakien och Tjeckien, blev Tjeckien en självständig republik den 28 oktober år 1993. Därför infaller deras nationaldag den 28 oktober. År 2004 gick landet med i EU. Geografiskt ligger Tjeckien i Centraleuropa och har ett invånartal på cirka 11 miljoner människor. Sedan långt tillbaka är Tjeckien delat i Böhmen i väster, Mähren i öster och Schlesien nordöst om Mähren. Landets officiella språk är tjeckiska.

Tjeckien på Europakarta.

Bildkälla

Tjeckiens flagga. 

Bildkälla



         Fakta om Prag

Huvudstaden Prag, är den folkrikaste staden i landet, med över 1,2 miljon invånare. Det är en gammal stad som har varit viktig inom industrin och handeln. Prag är känd för sina vackra byggnader, kyrkor och broar. Prag är indelat i flera områden, den gamla stadsdelen från 1200 - talet, nya stadsdelen från 1300 - talet och den judiska stadsdelen Josefov. Josefov var tidigare ett judiskt ghetto och omges idag helt av den gamla staden.

Staden Prag. 

Bildkälla

Det gamla judiska ghettot, Josefov.

Bildkälla



         Tjeckiens historia

Under 800 - talet utgjorde Stormähriska riket det område som idag är Tjeckien. Stormähriska riket bestod av Mähren, Böhmen, delar av dagens Slovakien, Polen och Ungern. Kelterna var den första etniska gruppen som var bosatta på detta område. År 1526 blev Böhmen och Mähren tillsammans med Schlesien under habsburgska styret i Österrike - Ungern. Denna monarki bestod i nästan fyra århundraden. På 1600 - talet ägde det trettioåriga kriget rum. Kriget fick sin början genom upproret när Böhmens protestanter och katolska kungadömet gick emot varandra. Katolska kungamakten besegrade och landet gjordes katolskt med våld.

Under 1700 - och 1800 - talen ville Österrike förtyska Böhmen och Mähren ännu mer. Som motreaktion fick de en växande nationell rörelse. Under första världskriget blev den nationalistiska rörelsen allt mer radikal. Österrike - Ungern föll samman 1918 och Tjeckoslovakien utropades till en självständig stat. Dock fanns det missnöje bland slovakerna. De ansåg att tjeckerna dominerade. De fick inte självstyre på grunda av rädslan för att Tjeckien också skulle vilja bli autonomt. Under andra världskriget ockuperade Tyskland Tjeckoslovakien framtill befrielsen.

År 1989 överlämnade det tjeckoslovakiska kommunistpartiet makten till en icke-kommunistisk regering. Dessa händelser benämns för sammetsrevolutionen. Namnet kom från att Tjeckoslovakien lyckades utförda dem på en fredlig väg. Tjeckoslovakien föll samman till Tjeckien och Slovakien . År 1993 blev Tjeckien en självständig republik.

Den habsburgska monarkin, trettioåriga kriget, Tjeckoslovakiens självständighet, tyska ockupationen under andra världskriget och det kommunistiska Tjeckoslovakien bildar tillsammans Tjeckiens historia.

Ockupationen av Sudet landet under andra världskriget.

Bildkälla



         Prags historia

Man tror att de första människorna bosatte sig i det område där Prag ligger idag redan 500 f.kr. Genom tiderna har Prag varit en viktig handels - och industristad. Prag blev en populär träffpunkt bland annat för handelsmän tack vare floden Moldau som rinner genom staden. Genom hela Prags historia har befolkningen varit väldigt etniskt blandad. Framtill 1900 - talet var den stora majoriteten judar men bland annat nazisterna bidrog till att många judar i Tjeckien emigrerade eller dog.

Prag växte enorm mycket på 1300 - och 1400 - talet. Kung Charles IV ville att Prag skulle bli Europas vackraste stad och ledande inom handel och kultur. Broar, kyrkor och fina byggnader byggdes. Under trettioåriga kriget blev Prag förstört till en viss del, men staden klarade sig relativt bra genom världskrigen. Efter första världskriget blev Prag Tjeckoslovakiens huvudstad. Under tiden var staden väldigt viktigt för industrin.

Staden Prag.

Bildkälla



         Tjeckisk kultur

Kulturen i Tjeckien har starka tyska, judiska och slaviska influenser, eftersom både germaner och slaver folkvandrade dit nu som då, före Kristi födelse. Tjeckien är fullt av praktfulla minnesmärken från gotiken, renässansen och barocken.


Religion och skolgång

Religionsfriheten i Tjeckien är lagstadgad sedan 2002 och den respekteras också, landet är nämligen ett av Europas mest sekulariserade och enligt statistik från 2011 har Tjecken en av de minst troende befolkningarna i Europa med 42 procent icke-troende. Den romersk-katolska kyrkan är landets största religiösa samfund med 10 procent av den tjeckiska befolkningen som medlemmar. Annat lagstadgat är den tjeckiska skolplikten för barn mellan 6 och 15 år men efteråt fortsätter många till gymnasiet och där finns det både teoretiska och yrkesorienterade inriktningar. Mest förekommande är statliga skolor men nu för tiden finns det också privata skolor vid sidan om.


Litteratur, musik och konst

Exempel på populär tjeckisk litteratur är verk av författaren Michal Ajvaz, som skriver i den intressanta genren magisk realism och verk av humorförfattaren Jaroslav Rudiš. Rudiš är född 1972 och är en författare, journalist och musiker. Hans verk Nebe pod Berlínem (Himlen under Berlin) var en av de mest framgångsrika Tjeckiska böckerna under de senaste åren och han fick Jiří Orten priset för romanen. I musikväg lyssnar de på den samma populärmusik som de flesta andra i västvärlden men Tjecken har gett upphov till flertalet kända kompositörer av klassisk musik, som till exempel Antonín Dvořák. Konstnärer att nämna är bland annat Antonín Dvořák och Bohumil Kubišta som båda var målare i början av 1900-talet.


Sport

Fotboll och ishockey är de populäraste sporterna och väcker mycket känslor i tjeckerna. Prag har tre fotbollslag i division 1, Sparta Praha, Slavia Praha och Viktoria Zizkov. Prag har också två ishockeylag som är med i den nationella ligan och de är HC Sparta Praha och HC Slavia Praha. I friidrott har Tjeckien två världsrekord, Barbora Špotáková blev kvinnlig världsmästare i spjutkastning i OS i Peking 2008 och Jan Železný, manlig världsmästare i spjutkastning ända sedan 1996 i OS i Atlanta.


Sociala sammanhang

Kulturen i sociala sammanhang liknar mycket den finländska, även om den kanske är lite mer allvarsam. Som exempel hör det till vett och etikett att hälsa genom att skaka hand, men till skillnad från i vår kultur, borde den yngre vänta tills den äldre parten tar initiativ till handskakningen. Känner man varandra väl är det vanligt att hälsa med en kram eller en puss på varje kind. Tjecker är för det mesta välkomnande gentemot gäster men som sagt, sätts mycket vikt vid respekt och artighet. "Ni" används för vuxna man inte känner och om man hostar eller gäspar ska man hålla för munnen. Att tugga tuggummi när man pratar med en annan person anses som mycket oartigt. Åsikter om tjeckisk politik eller om det tidigare kommunistiska systemet kan vara bra att hålla för sig själv i ett samtal, speciellt som besökare från ett annat land. Annars borde det gå bra att prata om det mesta, beroende på hur väl man känner sin samtalspartner. Humor är en viktig del i kulturen, den är ofta rå och kan även vara vulgär och innehålla rasistiska inslag.


Mat

Den tjeckiska kokkonsten går att sammanfatta i tre ord: fläsk, vitkål och klimp. Den traditionella maten är kolesterol- och kalorifylld med mycket fläsk och serveras ofta med stora mängder av öl. Inte en särskilt hälsosam kost och en ren mardröm för vegetarianer. Om man kan tänka sig att lägga sina hälsosamma vanor åt sidan kommer man att märka att tjeckisk mat är mycket god med råvaror som fisk, kött och svamp av hög kvalitét. Maten smakar minst lika bra som liknande rätter i grannländerna och populärast är något som kallas "smažený sýr", vilket är en stekt ost som serveras på bröd med pommes frites och majonnäs. Schnitzel, gjord på kyckling eller fläsk och som serveras med citron, potatis, fläskstek, klimp och gulasch och rätten "koleno" som betyder "knäled" på svenska och som ofta serveras rökt med saltgurka och sallad är andra populära rätter ur det traditionella tjeckiska köket.

Den populära pubrätten Smažený sýr.

Bildkälla

Koleno eller knäled på svenska är mycket uppskattad och serveras ofta med endast sallad.

Bildkälla


Kända personer

Franz Kafka

Franz Kafka var en tjeckisk författare som föddes 1883 i Prag. Hans familj var en tyskspråkig, judisk medelklassfamilj, och bestod av Kafkas mor och far och sex barn, varav Kafka var den äldsta och hans två yngre bröder dog som spädbarn. Kafka hade en svår barndom med frånvarande föräldrar och dålig självkänsla, men han fick en god utbildning och studerade juridik på universitet. Efter dessa studier fick han jobb på Riksförsäkringsverket i Prag, vilket sedan inspirerade honom i sitt författandeskap. Kafkas mest kända verk är romanen Processen, skriven 1914-15. Den handlar en man som blir häktad för ett brott som han aldrig får reda på vilket. Till sist avrättas han, fortfarande utan vetskap om vilket brott han beskylls för. Novellen Domen är ett annat känt verk. Den handlar om relationen mellan Kafka och hans far och är det verk som Kafka själv tycker är det bästa han skrivit. Till sist romanen Slottet, skriven 1921-22. Kafka ville egentligen inte bli författare, han gav order om att alla hans verk skulle brännas, men hans vän Max Brod gav ändå ut hans skrifter efter Kafkas död. Kafka dog i juni 1924 i tuberkulos. Idag är hans verk kända över hela världen, och det finns även ett Kafka-museum i Prag.

Franz Kafka.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kafka1906_cropped.jpg


Alfons Maria Mucha

Alfons Mucha var en tjeckisk konstnär som föddes 1860 i Ivancice i Mähren. Han växte upp i ett katolskt hem, och hans barndom präglades av religionen. Redan som liten var Mucha intresserad av ljus och färger, och 1881 började han jobba med att måla sceneri på en teater i Wien, därefter flyttade han så småningom till Paris, för att studera, och jobbade även där med att teckna bokillustrationer och lära ut teckning. Mucha slog igenom 1894, när han tillverkade en affisch till sångerskan Sarah Bernhardt. Sedan fortsatte han arbeta för henne i sex år. Efter det jobbade han för bolaget Champenois, som använde Muchas affischer till kalendrar, vykort, teater, osv. från 1897 ställdes hans verk ut i många stora städer, bl.a. Wien, Prag, Budapest, London och New York. 1904 reste Mucha till USA, där han blev utsedd till världens största dekorativa konstnär. Under sin livstid gjorde han ännu två resor till USA. Utöver affischen till Sarah Bernhardt gjorde Mucha många andra mästerverk, som "Woman with a burning candle", målat 1933, och det kändaste, serien "The Slav Epic", målat under en lång tid under 1900-talet. Muchas målningar innehåller ofta optimism, och unga kvinnor iklädda vackra klänningar var inte ovanliga. Han kännetecknas också av sin slaviska nationalism. Under slutet av sin levnadstid blev Tjeckoslovakien ockuperat av Nazityskland, och Mucha som den slaviska konstnär han var, blev ett av Gestapos mål. Han dog i juli 1939 i lunginflamation.

Alfons Mucha. 

Bildkälla

Gismonda, av Alfons Mucha.



Antonin Dvorak

Antonin Dvorak var en tjeckisk kompositör av klassisk romantisk musik som föddes 1841 i Nelahozeves, norr om Tjeckiens huvudstad Prag. Han började komponera musik redan i tidiga tonår, men det var som 19-åring 1961 som han skrev sitt första stycke som namngavs och framfördes, String Quintet in A Minor op. 1. Efter det började han så småningom skriva såväl symfonier som operor. Han blev känd på hemmaplan genom operan Hymn "The Heirs of the White Mountain", som framfördes i mars 1873. Därefter skrev han mer och mer, uppmuntrad av framgången. Så småningom blev han också känd utanför landet, och han blev också inbjuden till England, musikens centrum, och skrev många verk specifikt för olika evenemang där. Varje resa Dvorak gjorde till London var en framgång för både kompositören själv och för den tjeckiska musiken. Dvorak blev också inbjuden till en turné i Ryssland, 1890, och reste även till Amerika, 1892-93, där han stannade två och ett halvt år och skrev bl.a. ett av sina största verk, Symphony no. 9 in E minor, "From the New World". Efter det skrev han ännu några stora verk i USA, bl.a. "The New World Symphony" och åtta stycken Humoresques för piano, varav den sjunde blev en stor hit. Väl tillbaka i Tjeckien skrev han sin mest uppförda opera, "Rusalka" (premiär 1901), och sitt sista verk, operan "Armida". Han dog första maj 1904, precis efter premiären av Armida, som inte hade lett till så stor framgång som han hade hoppats.

Antonin Dvorak.




Sevärdheter

Karlstein eller Karlsteinborgenär en av Tjeckiens mest besökta och berömda slott, det är en gotisk borg, omgiven av skog. Den har tjänat som förvaringsplats till flertalet kungliga skatter, som till exempel Böhmens kronjuveler, Tysk-romerska rikets kejserliga riksregalier och heliga reliker.

Slottet grundades 1348 och tog nästan 20 år att färdigställa. Man tror att Matthias av Arras var arkitekten men eftersom han dog redan 1352 så blev det kejsaren Karl IV själv som övervakade bygget. Slottet har senare rekonstruerats flera gånger, i sengotisk stil och i renässansstil, sedan fick det förfalla efter att svenskarna erövrade det 1648, men i slutet av 1800-talet fick det sitt nuvarande utseende i nygotiskstil.

Karlstein.

Bildkälla


Pragborgen är slottet där kungarna, kejsarna och presidenterna har bott och ännu bor. Enligt Guinness rekordbok är slottet det största historiska slottet med en längd på 570 meter och en bredd på 130 meter. Slottet finns på västsidan om Moldau.

Pragborgen.

Bildkälla


Skelettkyrkan i Sedlec som också kan kallas Benhuset i Sedlec eller Sedlec-ossuariet är ett katolskt kapell i Sedlec, cirka 70km från Prag. Kapellet har fått sitt namn och är känt för ossuariet i källaren som innehåller ungefär 40 000 människoben konstfullt arrangerade.

Allt började med att en abbot från Sedlec sändes till det heliga landet i slutet på 1200-talet och när han besökte Golgata, fyllde han en kruka med jord och tog med sig den hem igen där han spred ut jorden på kyrkogården. När ryktet spred sig ville många bli begravda eller begrava sina anhöriga i den särskilt heliga jorden. På grund av det här och digerdöden, blev det mycket trångt på kyrkogården och enligt legenden fick en blind munk i uppdrag att inreda ett ossuarium, ett rum för att förvara ben, i det gotiska kapellet.

I slutet av 1800-talet fick en snidare vid namn František Rint i uppdrag av ätten Schwarzenberg att få ordning på benhögarna i ossuariet. Hans arbete resulterade i att i alla hörn av kapellet är benen upplagda i klockform och i taket hänger en stor sexarmad ljuskrona innehållande minst ett av alla skeletts ben. Där finns också flera rosenkransar av dödskallar, girlanger, en fullständig altartavla, ätten Schvarzenbergs vapensköld och mäster Rints signatur.

Insidan av Skelettkyrkan.

Bildkälla


Karlsbron går över floden Moldau i Prag och den 621 meter långa och nästan 10 meter breda bågbron har 16 bågar och skyddas av tre torn. Bron är byggd i gotisk stil och är dekorerad med en rad av 30 statyer varav de flesta i barockstil, från början skapade omkring 1700-talet, men de som idag finns på statyn är kopior.

Byggandet av Karlsbron gjordes för att ersätta den äldre Judithbron som hade rasat på grund av högvatten 15 år tidigare. Bygget på den nya bron inleddes år 1357 och bron kunde öppnas 1402. Bron byggdes under Karl IV:s regeringstid och han påstås ha beordrat bönderna i närheten att leverera färska ägg, som sedan blandades i murbruket för att göra bron starkare.

År 1648 utkämpades hårda strider på Karlsbron mellan Gamla stans befolkning och den svenska armén eftersom bron då ännu var ända vägen över Moldau inom Prag.

2007 påbörjades en restaurering av bron som pågick i tre år. Arbetet har fått kritik för att man menar att de dussintals utbytta stenar som har blivit ditplacerade utgör ett stilbrott mot intilliggande originalstenar.

Karlsborgen.

Bildkälla


Nationalgalleriet i Prag har hand om konstskatter i Prag och är uppdelat på sex olika platser i staden: Europeisk i klassisk och barockstil i Sternbergpalatset, Böhmisk manierism och barock i Sankt Georgs kloster i Pragborgen, medeltida skulpturer från Böhmen och Centraleuropa i sankta Agnes kloster, modern och samtida tjeckisk och europeisk konst i Utställningspalatset i Holešovice, tjeckiskt landskapsmåleri i Kinský-palatset och orientalisk konst i Zbraslav-slottet. Galleriet grundades 1796 av en grupp adelsmän och upplysta intellektuella, och det presenterar bl.a. en fantastisk Picasso-samling, och även verk av Otto Gutfreunds, Rubens och Rembrandt.

Nationalgalleriet.

Bildkälla



Text: Ester Lidman, Wilma Flöijer, Cecilia Skinnars


Källförteckning:

Gert Holmertz - Tjeckien geografi - Landgui­­­­den (20.2.2017)

Tjeckien - Wikipedia (20.2.2017)

Tjeckien översikt - Europa.eu (20.2.2017)

Prag - Wikipedia (20.2.2017)

Utdrag från Landguiden och Utrikespolitiska institutet - Tjeckiens historia - So-rummet.se (20.2.2017)

Sammetsrevolutionen - Wikipedia (20.2.2017)

Bokmania/ Tjeckisk litteratur i korthet - efter 1989/ Ivana Eklund: Bokmania (20.02.2017)

Central Intelligence Agency/ The World Factbook, Europe: Czechia/ Central Intelligence Agency (20.02.2017)

PragInfo/ Tjeckiens historia/ PragInfo (20.02.2017)

Prague Guide/ Prags populäraste sporter/ Prague Guide (22.02.2017)

Prague Guide/ Tjeckisk mat/ Prague Guide (20.02.2017)

State.gov/ Czech Republic/ State.gov (22.02.2017)

Utrikespolitiska institutet, landguiden/ Tjeckien, kultur/ Gert Holmertz: Landguiden (20.02.2017)

Utrikespolitiska institutet, landguiden/ Tjeckien, religion/ Gert Holmertz: Landguiden (20.02.2017)

Utrikespolitiska institutet, landguiden/ Tjeckien, seder och bruk/ Gert Holmertz: Landguiden (20.02.2017)

Utrikespolitiska institutet, landguiden/ Tjeckien, Utbildning/ Gert Holmertz: Landguiden (20.02.2017)

Världsmusik.se/ Tjeckien - tjeckisk musik/ Världsmusik.se (20.02.2017)

Wikipedia/ Alfons Mucha/ Wikipedia.org (20.02.2017)

Wikipedia/ Bohumil Kubišta  (20.02.2017)

Wikipedia/ Spjutkastning (22.02.2017)

Wikipedia/ Jaroslav Rudiš (22.02.2017) (finska)

Franz Kafka/ Jindra Bresell/ Svensktjeckiskslovakiska föreningen (20.2.2017)

Kafkas Life (1883-1924)/ Mauro Nervi/ The Kafka Project (20.2.2017)

Franz Kafka Museum (20.2.2017)

Alfons Mucha: Czech king of the Art Nouveau/ Tracy A. Burns/ Private Prague Guide (21.2.2017)

Alphonse Mucha/ Jen Farren/ The Art Story (21.2.2017)

Life/ Ondrej Suoka, eng. övers. Karolina Hughes/ Antonin Dvorak (20.2.2017)

Wikipedia.org/ Karlstein (21.2.2017)

Wikipedia.org/ Benhuset i Sedlec (21.2.2017)

Wikipedia.org/ Pragborgen (21.2.2017)

Wikipedia.org/ Karlsbron  (21.2.2017)

Wikipedia.org/ Charles Bridge (21.2.2017)

Wikipedia.org/ Nationalgalleriet i Prag   (21.2.2017)

The National Gallery/ Pragportalen (22.2.2017)

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång