Rymd- & vapenkapplöpningen under kalla kriget

Rymdkapplöpning under kalla kriget & Vapenkapplöpning under kalla kriget

Almin Sipic, Benjamin Lidman & Axel Österholm

Efter att andra världskriget hade slutat kan man säga att USA och Sovjet var vinnarna. Alla andra länder förlorade kriget eller så var deras ekonomi i sådan obalans att de inte hade råd att göra så mycket. Eftersom både USA och Sovjet var i ganska bra skick så hade de råd att fortsätta utveckla sina länder, vapen och rymdforskning och så vidare. Detta resulterade i kalla kriget eftersom Sovjet ville sprida kommunismen medan USA ville förhindra det och så började de tävla om Asien. Man tävlade bland annat i sport, om vapenutveckling och om vem som skulle hinna först till rymden. Kärnvapenkapprustningen började 1945 eller 1949, beroende på hur man ser det, och höll på till 1986. Rymdkapplöpningen höll på från 1957 till 1975.

Under andra världskriget utvecklade USA den första atombomben som de använde i slutet av 1945 mot Japan. De använde atombomben på Japan främst för att skrämma de andra stormakterna. År 1949 provsprängde Sovjet sin första atombomb. Sovjet fick ihop sin första atombomb främst tack vare paret Rosenberg. Paret Rosenberg var kommunister som bodde i USA och spionerade åt Sovjet. De blev senare arresterade och dömda till döden. På grund av detta hade USA inte längre atombombsmonopol. Detta ledde till att det började en kapprustning mellan USA och Sovjet om vem som kunde skapa den starkaste atombomben. Senare år 1952 testade USA sin första vätebomb men då var Sovjet bara ett år efter igen på grund av spionage.

Senare in på 1900-talet efter att man hade utvecklat atombomber i flera år började man sätta lite mera fokus på försvar mot atombomber. USA skapade t.ex. en radar så att man kunde hålla koll på en stor yta norr om USA ifall om ett bombplan skulle komma från det hållet. USA kom också på lögnen om Star Wars, som enligt dom var en satellit som kunde skjuta ner missiler före de ens kom nära USA. Sovjet kom i sin tur på något som man kallade för domedagsmaskinen. Domedagsmaskinen var en maskin som skötte sig själv så att ifall USA anföll Sovjet och alla dog så skulle maskinen avfyra Sovjets missillager och jorden skulle bli omöjlig att bo på för människor. Detta ledde till kulmen av principen om total vedergällning, så att ingen vågade avfyra en missil först eftersom att det nästan garanterat skulle resultera i att den avdra parten skulle attackera med dubbla kraften och förstöra hela motståndarens land och tack vare domedagsmaskinen skulle ingen kunna vinna i ett atombombskrig.

Rymdkapplöpningen under kalla kriget

Rymdkapplöpningen var en inofficiell kapplöpning mellan USA och Sovjetunionen. Rymdkapplöpningen innebar att båda länderna utforskade rymden med satelliter, sända människor ut i rymden och att vara först som landade månen. Rymdkapplöpningen började mellan USA och Sovjet för att de tävlade inom allt som t.ex vapen, idrott och så vidare, så de började tävla vem som skulle komma först ut i rymden. Rymdkapplöpningen inleddes på allvar den 4 oktober 1957. Då skickade Sovjet upp sin första rymdfarkost Sputnik 1 och rymdkapplöpningen mellan Sovjet och USA hade startat. USA fick bråttom, på tre korta månader hann de rita, bygga och skicka upp sin första rymdfarkost.

Lajka var en sovjetisk hund. Hon blev uppskjuten den 3 november 1957 av Sputnik 2. Hon var ett av de första försöksdjuren inom rymdfarten, och den första levande varelsen att sändas upp i rymden. Apollo 11 var den första raketen som skickades av USA och hade med sig människor till månen. Det tog exakt fyra dagar för dem att komma fram till månen. De skickade upp raketen med männen 16 juli 1969 och landade på jorden 24 juli. Männen som skickades upp till månen var Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins. Apollo 11 var en av höjdpunkterna för rymdfärderna. Neil Armstrong var en amerikansk astronaut. Armstrong blev utvald i astronautgrupp 2 den 17 september 1962. Han deltog i uppdragen Gemini 8 och Apollo 11 och är främst känd för att vara den första människa som satt sin fot på månen.

En femtedel av världens befolkning tittade på Armstrongs landstigning via TV. Armstrong blev den första mannen som satte foten på månen när han gav de berömda citatet: "That's one small step for a man, one giant leap for mankind"

Flera tycker att USA vann rymdkapplöpningen för att de var först av dem som fick upp en människa på månen. Däremot tycker flera att Sovjetunionen vann rymdkapplöpningen eftersom de fick upp första satelliten och första levande varelsen upp i rymden och skickade upp första hunden i rymden. Frågan som folk ställer sig är "Var det värt alla pengar" ? Man kan säga jo för att de utvecklade massor av ny teknik så om inte rymdkapplöpningen skulle ha inträffat kanske inte vi skulle ha tekniken som vi har idag.

Källor:

Kalla fakta/ Mats B: MatsB

Rymdkapplöpningen/ Wikipedia: Wikipedia

Populär historia/Bengt Jonsson: Bengt Jonsson

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång